3 miliony złotych dla białostockiego chemika!

Dr Krzysztof Brzeziński z Instytutu Chemii Uniwersytetu w Białymstoku został laureatem konkursu: Sonata BIS i otrzyma na swój projekt badawczy 3 miliony złotych!

Narodowe Centrum Nauki doceniło projekt białostoczanina pt. „Hamowanie aktywności hydrolazy S-adenozylo-L-homocysteiny z Pseudomonas aeruginosa poprzez wpływ na dynamikę enzymu”.

Tematyka badania niewiele Wam mówi?

Chodzi o powstrzymanie pałeczki ropy błękitnej, która nie zagraża człowiekowi z dobrym zdrowiem. Może natomiast przysporzyć problemów komuś z obniżoną odpornością.

To bakteria numer dwa na aktualnej liście ogólnoświatowych zagrożeń mikrobiologicznych opublikowanej przez Światową Organizację Zdrowia.

Jest oporna na wiele antybiotyków oraz środków dezynfekujących. Leczenie infekcji pałeczką ropy błękitnej  jest bardzo trudne.

Dr Krzysztof Brzeziński chce znaleźć selektywne inhibitory SAHazy – białka, które jest kluczowym elementem metabolizmu bakterii. Inhibitory te obniżyłyby lub wręcz zahamowały aktywność enzymatyczną tego białka w organizmach bakterii, a nie wpłynęłyby na pokrewne enzymy u ludzi.

Powodzenia!

Opracował: Marek Chomicz
Jestem studentem trzeciego roku Zarządzania na Politechnice Białostockiej. Spala mnie codzienna ciekawość wszystkiego, co nas otacza. Począwszy od tego, jak powstaje czarna dziura, a skończywszy na kluczowym pytaniu: dokąd tupta nocą jeż? Uwielbiam chodzić na koncerty z mocniejszym brzmieniem, gotować, czytać i uprawiać sport.

źródło: www.bialystokonline.pl

× W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych.
Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności
Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję Politykę prywatności i wykorzystania plików cookies w serwisie.