Zupa lagman wygrywa w międzynarodowym konkursie Cook It Off 2025 w Politechnice Białostockiej
Lagman, tradycyjna uzbecka zupa z makaronem i mięsem to najlepsze danie tegorocznych potyczek kulinarnych w Politechnice Białostockiej. W konkursie Cook It Off 2025 potrawy charakterystyczne dla swoich krajów przygotowywali studenci z Polski, Chin, Hiszpanii, Turcji, Włoch i Zimbabwe.
W semestrze zimowym 2025/2026 Politechnika Białostocka gości blisko 400 studentów z zagranicy. Międzynarodową społeczność tworzą głównie uczestnicy Programu Erasmus+ z krajów Unii Europejskiej (KA131) oraz ponad 30 erasmusów spoza UE (KA171). Po wiedzę i niezapomniane doświadczenia przyjechało do nas także 80 studentów z Chin – słuchaczy Międzynarodowej Szkoły Inżynierskiej ISE, którą Politechnika Białostocka prowadzi wspólnie z Tianjin Chengjian University.
Zagraniczni studenci Politechniki Białostockiej wcielili się w rolę szefów kuchni i stanęli do rywalizacji na najlepsze danie narodowe. 20 listopada 2025 r. spotkali się w akademiku Gamma i wzięli udział w cyklicznej zabawie organizowanej przez ESN Politechniki Białostockiej oraz Osiedle Akademickie Politechniki Białostockiej.
Jak podkreśla Hubert Nowicki, wiceprezydent ESN PB, konkurs jest jedną z form integracji studentów.
– Chyba nic nie zbliża ludzi lepiej, jak wspólne gotowanie i próbowanie dań, które reprezentują kuchnię innego kraju – podkreśla Hubert Nowicki. – Jest przy tym dużo śmiechu, zabawy i opowiadania o tym, jak te smakołyki przygotowuje się w rodzinnych domach. Myślę, że Cook It Off to jedna z tych imprez, którą nasi goście zagraniczni będą długo wspominać, po powrocie na macierzyste uczelnie.
W tegorocznej edycji Cook It Off do kulinarnej rywalizacji stanęło 10 drużyn. W ich składzie byli studenci z Polski, Chin, Hiszpanii, Turcji, Włoch i Zimbabwe. Każda drużyna miała godzinę na przyrządzenie oryginalnej potrawy. Studenci gotowali w kuchniach na wszystkich piętrach Domu Studenta Gamma. Gotowe dania oceniało jury, biorąc pod uwagę nie tylko walory smakowe i prezentację dania, a także atmosferę i współpracę zespołu podczas przygotowywania potrawy (w końcu to impreza integracyjna!).
Tytuł mistrza smaku zdobyła drużyna REVATTI z Kazachstanu. Ich popisowe danie lagman to tradycyjna potrawa kuchni środkowoazjatyckiej. popularna również w Kazachstanie. Składnikami tej sycącej zupy jest makaron, kawałki mięsa (najczęściej baraniny lub wołowiny) oraz duszone warzywa, m.in. papryka, pomidory i cebula. Lagman udowodnił, że prostota i bogactwo smaku tradycyjnej kuchni potrafią zachwycić międzynarodowe podniebienia.
Drugie miejsce przypadło zespołowi ESN TEAM. Ich popisowe danie: placki ziemniaczane i dyniowe, podali z sosami: dyniowym, chrzanowym, pieczarkowym. Pycha!
Trzecie miejsce zajęli studenci z Włoch. Italy’ s Team przygotował parmigiana – czyli tradycyjne danie z regionów Sycylii, które w składzie ma smażonego bakłażana, przekładanego parmezanem i sosem pomidorowym. Ich zapiekance trudno było się oprzeć.
Autor: Monika Rokicka

