Dr hab. inż. Łukasz Derpeński, prof. PB: Labirynt sensoryczny dostał wsparcie eksperta programu Hub of Talents 2

Dr hab. inż. Łukasz Derpeński, prof. PB, fot. Paweł Jankowski
Dr hab. inż. Łukasz Derpeński, prof. PB, fot. Paweł Jankowski

– Hub of Talents 2 jest świetnym projektem, który umożliwia zespojenie ekspertów Politechniki Białostockiej z osobami ze środowiska społeczno- gospodarczego, które mają pomysł na projekt – mówi dr hab. inż. Łukasz Derpeński, prof. PB. – W większości przypadków nie nadają się one jeszcze do bezpośredniej realizacji i wymagają wsparcia ekspertów z różnych dziedzin.

Dr hab. inż. Łukasz Derpeński, prof. PB jest przedstawicielem Wydziału Mechanicznego Politechniki Białostockiej.

Z artykułu dowiesz się:

  • jaki pomysł zgłosiła do programu Hub of Talents 2 firma Giro Land
  • jakie było zadanie eksperta z Politechniki Białostockiej
  • dlaczego tworząc nowe rozwiązania warto odwoływać się do istniejących na rynku
  • jakie szanse na sukces ma pomysł modyfikowanego labiryntu sensorycznego
  • co naukowcom z Politechniki Białostockiej daje współpraca z programem Hub of Talents 2

– Do tej pory projekty które zgłaszane były w ramach Hub of Talents 2 spotykały się z przyjaznym, pozytywnym wsparciem, konsultacją, szkoleniem, gdzie realizacja zakończyła się pełnym sukcesem czyli inkubacją danego projektu – mówi prof. Derpeński. I jako przykład podaje pomysł firmy Giro Land dotyczący labiryntu sensorycznego. Firmie chodziło o metalową konstrukcję, która umożliwi łączenie paneli labiryntu w różnych konfiguracjach  w zależności od wielu indywidualnych parametrów ukształtowania terenu.

– Chodziło o opracowanie koncepcji rozwiązania – wyjaśnia prof. Derpeński. – Przedsiębiorca przyszedł z pomysłem,  wspólnie, w procesie konsultacji i szkoleń, zrealizowaliśmy i opracowaliśmy rozwiązanie konstrukcyjne, które umożliwia w uniwersalny sposób łączenie w dowolnej konfiguracji ścian takiego labiryntu.  To nie było wyłącznie modelowanie czy projektowanie koncepcyjne.  Ukierunkowaliśmy firmę, w jaki sposób należałoby to przygotować do wytwarzania, z czego najlepiej to zrobić, w jaki sposób wykorzystać elementy handlowe.

ZOBACZ GALERIĘ (4 zdjęcia)

Prof. Derpeński przypomina, że nie sztuką jest zaprojektować coś, co już jest po części funkcjonuje na rynku.

– Korzystajmy też z rozwiązań komercyjnych, z  rozwiązań handlowych, ulepszajmy je, dostosowujmy, pomagajmy młodym przedsiębiorcom stworzyć jakieś produkty biznesowe, ale tak, by były spójne z dostępnymi technologiami i technikami, które mamy na rynku – apeluje prof. Derpeński.

Pomysł na budowę labiryntu sensorycznego stworzył człowiek, który na co dzień zajmuje się obsługą parków linowych, czy parków dziecięcych.

– Labirynt sensoryczny to swego rodzaju wypełnienie luki w pomocy dzieciom z niepełnosprawnością umożliwiający doświadczanie świata w bezpieczny sposób za pomocą dotyku, czucia, obrazowania sobie w głowie, gdzie się znajduję przy pomocy zmysłu dotyku – objaśnia prof. Derpeński.

Rozwiązanie konstrukcyjne polegało na tym, że ekspert wraz ze startupem nie skupili się na finalnej kubaturze labiryntu sensorycznego, tylko starali się go zaprojektować w sposób umożliwiający  dowolną konfigurację ścian z paneli. Właśnie takie rozwiązanie powstało w ramach inkubacji w programie Hub of Talents 2.

– Wielkość nie ma tutaj znaczenia, możemy budować nieskończenie wielki labirynt sensoryczny, odpowiadający obszarowi, gdzie będzie zainstalowany – cieszy się prof. Derpeński.

I bardzo wysoko ocenia szanse na powodzenie startupu.

– Osoba, z którą współpracowałem, która przyszła z tym pomysłem, jest bardzo zaangażowana w ten rozwój, ma bardzo duże kompetencje i bardzo ściśle współpracuje z osobami, które poszukują tego typu atrakcji – twierdzi prof. Derpeński. – Zaproponowane tutaj rozwiązanie konstrukcyjne w pełni pomoże zbudować w różnej konfiguracji ten labirynt sensoryczny i mam nadzieję, że już wkrótce zainteresowani będą mogli z niego skorzystać.

Naukowcy z Politechniki Białostockiej bardzo cenią sobie udział w programie Hub of Talents 2.

 – Stały kontakt ze środowiskiem społeczno-gospodarczym, z świeżymi pomysłami pozwala się sprawdzić w procesie projektowania, wytwarzania i sprowadzania pomysłów na ziemię do realnego świata konstruowania i wytwarzania – mówi prof. Depreński. – Myślę, że eksperci Politechniki Białostockiej są bardzo potrzebni, żeby pomysły jakie spływają do nas z procesu inkubacji młodych startupów, czy ze środowiska społeczno-gospodarczego miały szansę zakończenia się sukcesem.

Jerzy Doroszkiewicz

ZOBACZ GALERIĘ (4 zdjęcia)

Dr hab. inż. Łukasz Derpeński, prof. PB

  • profesor w Katedrze Konstrukcji i Eksploatacji Maszyn;
  • specjalista w zakresie projektowania i obliczeń numerycznych różnego typu konstrukcji mechanicznych;
  • naukowo ukierunkowany na badania materiałów ciągliwych oraz konstrukcji kompozytowych – badania i obliczenia numeryczne właściwości mechanicznych materiałów i konstrukcji na potrzeby i przez przedsiębiorców;
  • autor i współautor ok. 40 publikacji naukowych oraz ok. 5 patentów i wielu wdrożeń przemysłowych;
  • aktywnie współpracujący w wieloma firmami z branży mechanicznej z całej Polski;
  • członek Podlaskiego Mechanicznej i Stosowanej, European Structural Integrity Society (ESIS) ;
  • kierownik, główny wykonawcza licznych prac badawczo-rozwojowych dla przemysłu;
  • ekspert Narodowego Centrum Badań i Rozwoju
  • Prodziekan ds. Rozwoju i Współpracy Wydziału Mechanicznego Politechniki Białostockiej;
  • koordynator działalności kół naukowych działających na Wydziale Mechanicznym;

grafiki MEIN oraz SON

× W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych.
Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności
Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję Politykę prywatności i wykorzystania plików cookies w serwisie.