Jamie Oliver – 5 składników po śródziemnomorsku
5 składników po śródziemnomorsku” to pomysł, jakim Jamie Oliver dzieli się z pasjonatami szybkiej i smacznej kuchni. Bo jeśli jego przepisy mają zaledwie pięć składników i wymagają minimum wysiłku, każdy ma szansę stać się pięciogwiazdkowym kucharzem we własnym domu.
Bo przecież jesteśmy tym co jemy. A że marzą się nam, szczególnie zimą, cieplejsze zakątki Europy, stąd trafienie w składniki śródziemnomorskie, to szansa na odrobinę słońca i ciepła w oszronione poranki, szare popołudnia i słotne wieczory. Rozdziały: „Sałatki”, „Zupy i kanapki”, „Makarony”, „Warzywa”, „Zapiekanki”, „Owoce morza”, „Ryby”, „Kurczak i kaczka”, „Mięso” oraz „Słodkości” to smakowite pomysły na każdy dzień tygodnia i na każdą okazję. Dziś krewetki czy bakłażany są na wyciągnięcie ręki, a raczej włożenie do koszyka z zakupami. Co szkodzi by wykorzystać je do spaghetti czy pysznych podpłomyków. Wszak nasi pradziadowie też tak jadali, a jakie zapewnili nam dziedzictwo.
– To świetne smaki, nieskomplikowane metody i sprytne kulinarne sztuczki, sprawiające, że codzienne gotowanie staje się jeszcze prostsze, a efekty – jeszcze smaczniejsze – przekonuje Jamie Oliver. – W ten sposób celebrujemy jedną z najbardziej cenionych i szanowanych diet na świecie. A zatem spróbujmy jak mogą smakować potrawy będące emanacją diety śródziemnomorskiej.
#Zjerzonykulturą – Jerzy Doroszkiewicz
Przepisy Jamiego Olivera!
Epickie krewetki z fasolą
Grzanki na zakwasie, harissa i czosnek
To taki szybki i pyszny posiłek – jasnoczerwona harissa rodem z Tunezji dodaje kolorytu skromnej fasoli. Kontrastują z nią proste krewetki z czosnkiem i grzanki. Efekt wow!
2 porcje
Łącznie 20 minut
175 g chleba na zakwasie
300 g dużych surowych obranych krewetek królewskich
6 ząbków czosnku
½ słoika (350 g) lub 1 puszka (400 g) fasoli cannellini
1 łyżka harissy zwykłej lub różanej
Pokrój chleb w kostkę o boku 2½ cm i opiecz go na złoto na dużej nieprzywierającej patelni ustawionej na dużym ogniu, często przewracając. W tym czasie włóż krewetki do miski (wcześniej pozbaw je jelit), wlej 1 łyżkę oliwy, wsyp po szczypcie soli oraz pieprzu, dorzuć obrane, cienko pokrojone ząbki czosnku i wymieszaj całość. Umieść fasolę w garnku (razem z zalewą), dodaj harissę, przykryj garnek i gotuj fasolę na wolnym ogniu jakieś 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż zgęstnieje. Kiedy tylko grzanki się przyrumienią, dodaj na patelnię zawartość miski. Wlej trochę czerwonego octu winnego i usmaż krewetki, często mieszając – zajmie to jakieś 2 minuty; uważaj, żeby ich nie rozgotować. Skosztuj fasoli i dopraw ją do smaku, po czym rozdziel na talerze. Na wierzchu umieść krewetki z chrupiącymi grzankami i zajadajcie.
W jednej porcji
- KALORIE 431 kcal
- TŁUSZCZE 10,5 g
- TŁ. NAS. 1,6 g
- BIAŁKA 40,5 g
- WĘGLOW. 38,7 g
- CUKIER 2,2 g
- SÓL 1,8 g
- BŁONNIK 8,4 g
Zimowe zielone gnocchi
Wyrazisty sos z cavolo nero, mascarpone i gorgonzoli
We Włoszech gnocchi podaje się jako osobne danie z makaronu, ale ja uwielbiam serwować je jako ziemniaczany dodatek do dania głównego. Moja propozycja to zaskakujący sposób wykorzystania jarmużu toskańskiego.
4 porcje jako danie główne lub 8 porcji jako dodatek
Łącznie 20 minut
50 g połówek orzechów włoskich
400 g cavolo nero
100 g mascarpone
100 g gorgonzoli
800 g gnocchi ziemniaczanych
Postaw patelnię na średnim ogniu i upraż na niej orzechy na złoto, po czym odłóż je na bok. Oderwij i wyrzuć twarde kawałki cavolo nero, a miękkie części liści zblanszuj w osolonym wrzątku (4 minuty). Szczypcami ostrożnie przełóż dwie trzecie jarmużu prosto do blendera. Garnek z wodą zostaw na palniku, a resztę liści przełóż na deskę i grubo pokrój. Dodaj do blendera mascarpone oraz większość gorgonzoli i zmiksuj na bardzo gładki sos – jeśli trzeba, rozrzedź go odrobiną wody z garnka. Dopraw sos solą i pieprzem.
Gotuj gnocchi we wrzątku po jarmużu jakieś 3 minuty, aż wypłyną na powierzchnię. Odcedź je i wymieszaj w garnku z zielonym sosem i pokrojonymi liśćmi. Posyp danie większością pokruszonych orzechów i wymieszaj. Posyp resztą sera i orzechów i podawaj od razu albo wstaw na kilka minut pod grill, żeby wierzch pięknie się zapiekł.
W jednej porcji
- KALORIE 646 kcal
- TŁUSZCZE 29,4 g
- TŁ. NAS. 29,4 g
- BIAŁKA 18,9 g
- WĘGLOW. 75,2 g
- CUKIER 3,5 g
- SÓL 2,4 g
- BŁONNIK 3,4 g
Tarta jabłkowa
Lepka glazura morelowa, płatki migdałowe i lody
Zainspirowałem się klasycznymi francuskimi tarteletkami, które można znaleźć w pâtisseriach, ale dla wygody używam kupnego ciasta. Udekorowana lodami waniliowymi tarta to uroczy deser, który warto mieć w zanadrzu.
8 porcji
Łącznie 50 minut
1 arkusz zimnego ciasta francuskiego (320 g)
200 g dżemu morelowego
4 chrupiące jabłka
1 łyżka płatków migdałowych
lody waniliowe, do podania
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Rozwiń ciasto francuskie i razem z papierem umieść na blasze do pieczenia. Zrób nacięcie w odległości 1 cm od brzegów (nie przecinaj ciasta do końca). Umieść dżem w garnuszku na małym ogniu i lekko podgrzej, mieszając, żeby się rozrzedził – zajmie to tylko 30 sekund. Pozbaw jabłka gniazd nasiennych i pokrój na cieniutkie krążki (użyj szatkownicy, jeśli ją masz). Obtocz jabłka w dżemie i ładnie ułóż na cieście w obrębie nacięcia – brzydsze kawałki wsuń pod te ładniejsze. Piecz tartę na dolnej półce piekarnika jakieś 30 minut, aż pięknie się przyrumieni – 5 minut przed końcem posyp ją płatkami migdałowymi. Pokrój na porcje i podawaj z gałką lodów waniliowych.
W jednej porcji
- KALORIE 262 kcal
- TŁUSZCZE 11,1 g
- TŁ. NAS. 5 g
- BIAŁKA 3,1 g
- WĘGLOW. 45 g
- CUKIER 21,1 g
- SÓL 0,4 g
- BŁONNIK 1,7 g
Przepisy pochodzą z najnowszej książki Jamiego Olivera „5 składników po śródziemnomorsku” w przekładzie Marii Brzozowskiej, wydanej przez Insignis Media © Jamie Oliver Enterprises Limited (2023 Ingredients Mediterranean). Zdjęcia: © David Loftus, 2023.