Martin Johansson – Chleb. Domowe wypieki to bułka z masłem

Martin Johansson – Chleb. Domowe wypieki to bułka z masłem

Martin Johansson, szwedzki pasjonat chleba i innych wypieków, od lat publikuje książki kucharskie. Teraz przekonuje Polaków do pieczenia chleba. Szybko, łatwo i bardzo smacznie.

Bez względu na wszelkie diety, w jednej z najpopularniejszych modlitw świata ludzie proszą „chleba naszego powszedniego”. Od wielu lat rozpędu nabiera moda na własne wypieki. I jeśli ktoś do tej pory myślał, że to bardzo skomplikowane, po przeczytaniu książki „Chleb” nabierzecie ochoty na pieczenie. Od zwykłego bochenka chleba, przez podpłomyki, ciasto na pizzę czy wszelkie słodkie cudeńka. A że to wymaga czasu? Martin Johansson przekonuje, że wszystko jest kwestią logistyki. I tak w przypadku chęci upieczenia własnego chleba na zakwasie – takiego najbardziej tradycyjnego – wieczorem wystarczy zmieszać zakwas z mąką i wodą, co powinno zająć jakieś 50 sekund. Rano, przed wyjściem do pracy w dwie i pół minuty wymieszać wymieszać zaczyn, wodę i mąkę z odrobiną soli. Kiedy będziemy w pracy – ciasto będzie sobie wyrastało. Uformowanie bochenka zajmuje jakieś 90 sekund (Szwed twierdzi, że wyrabianie ciasta sobie zwyczajnie odpuszcza). Trzeba tylko pamiętać, by po kilku godzinach włożyć uformowany bochenek do rozgrzanego piekarnika. Wystarczy wszystko dobrze zaplanować i… niczego nie zapomnieć.

W przepysznie zilustrowanej książce (sam autor ze śmiechem twierdzi, że zdjęcia wyglądają znacznie lepiej niż jego wypieki) znajdziemy taką harmonię przepisów, że starczą na niejedno party, posiedzenie przed TV albo zwykłą kolację. I jak to z chlebem, nie tylko w naszej kulturze bywa, dba by nic się nie zmarnowało, nawet kiedy pieczywo sczerstwieje. Mamy rozdziały o pieczywie do posiłków, plackach z chleba, bagietkach, bułkach i przepysznych (przynajmniej z opisu i wyglądu) słodkich wypiekach.

Porady, które mają na celu przełamanie strachu przed pieczeniem dodają animuszu zatwardziałym wrogom kuchni. Całość przełożył Jakub Kowalczyk. Nie wiemy, czy ślinka ciekła mu podczas pracy po brodzie.

#Zjerzonykulturą – Jerzy Doroszkiewicz

Martin Johansson – Chleb. Domowe wypieki to bułka z masłem

tłumaczenie Jakub Kowalczyk

Wydawnictwo Prószyński i S-ka

× W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych.
Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności
Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję Politykę prywatności i wykorzystania plików cookies w serwisie.