Wojciech Koronkiewicz – Podlasie zdrowo zakręcone. Podróż po krainie niezwykłych ludzi i zapomnianych smaków

Wojciech Koronkiewicz – Podlasie zdrowo zakręcone. Podróż po krainie niezwykłych ludzi i zapomnianych smaków

Dlaczego Wojciech Koronkiewicz opisuje „Podlasie zdrowo zakręcone”? Bo uwielbia spotykać się z ludźmi i przy okazji zjeść nie tylko coś dobrego, ale też zdrowego.

A tych zdrowych produktów spożywczych w Podlaskiem nie brakuje, ba, są na wyciągnięcie ręki. Jedne wzmacniają odporność, inne dobrze wpływają na prostatę, a wszystkie smakują wyjątkowo, unikalnie, starszym, wychowanym jeszcze za przysłowiowej komuny, przypominają smaki dzieciństwa. A celebrują je niekoniecznie starsi, bo też i Wojciech Koronkiewicz poznał wielu młodych, ekologicznie i prozdrowotnie zakręconych. I nie rzucili wszystkiego, by wyjechać w Bieszczady, tylko zostali właśnie tu, wśród przydrożnych kapliczek, cudownych źródełek i cieszą się życiem dzieląc swoimi pasjami z chętnymi. A tych nie brakuje.

32 gatunki pomidorów, sok z kiszonych buraków z dodatkami – wszystko pyszne i zdrowe. Ale w Podlaskiem zdrowo mogą jeść nie tylko ludzie, także kury i kozy. Agnieszka Sokołowska z Brzozówki Koronnej swoim kurom kisi kapustę, raz w tygodniu podaje ocet jabłkowy, szpinak wpływa na kolor żółtka, zaś rozdrobnione skorupy ostryg… A w samym Białymstoku, no może w pobliskich Zaściankach można znaleźć producentów octu jabłkowego i soku. Dlaczego to robią? Bo to samo zdrowie i chcą się oderwać od pracy przed ekranami komputerów.

Wojciech Koronkiewicz nie ogranicza się do spotkań kulinarnych. Odwiedza ostatniego łyżkarza, czyli człowieka strugającego drewniane łyżki, tkaczki, bednarza, kowala, garncarza po którego siwaki przyjeżdżają ludzie z całej Polski. I co jest w tych spotkaniach najciekawsze? Że 99 proc. rozmówców podaje swój adres, także mailowy, telefon komórkowy. To wręcz idealny przewodnik dla maniaków zdrowej żywności i kulinarnych odkrywców zapomnianych smaków. Od lodów po rzemieślnicze piwo, od oleju po bimber (tu akurat bez adresu).

Książka powstawała jesienią 2021 roku, dlatego Koronkiewicz nie odwiedził „Tatarskiej jurty” i kilku innych znanych i zacnych przybytków kulinarnych. Bo założył, że musi wszystkiego spróbować i wszystko zobaczyć na własne oczy. Książka przewodnik, książka reportaż i pamiętnik z podróży. Gdyby tylko zdjęcia były lepszej jakości…

#Zjerzonykulturą – Jerzy Doroszkiewicz

Posłuchaj: Podlasie zdrowo zakręcone. Nowa książka Wojciecha Koronkiewicza

Wojciech Koronkiewicz – Podlasie zdrowo zakręcone. Podróż po krainie niezwykłych ludzi i zapomnianych smaków

Wydawnictwo Paśny Buriat

× W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych.
Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności
Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję Politykę prywatności i wykorzystania plików cookies w serwisie.